8621 Zamárdi, Eötvös utca 3. | Tel: 06-20-385-6968

Zamárdi bemutatása

A Város látnivalói


Zamárdi címereZamárdi a Balaton déli partján terül el, Somogy megyében, mindössze 7 km-re Siófoktól. Szerepvállalása a Balaton idegenforgalmában egyre jelentősebb a jó adottságok, könnyű megközelítés, kiépült infrastruktúra, és folyamatos fejlődés révén. Itt rendezik már évek óta hagyományosan az egyik legnagyobb hazai zenei fesztivált, a Balatonsound-ot is, mely több ezer fiatalt vonz minden évben, de ezen kívül is számos színes kulturális rendezvény kerül megrendezésre: Strandfesztivál, Zamárdi-napok, Rosé fesztivál, Utcazenész fesztivál, stb..

2008 óta város, lélekszáma körülbelül 2500 fő, mely folyamatosan növekszik. Autóval legkönnyebben az M7-es autópályáról közelíthető meg mind keleti, mind nyugati irányból. A déli vasútvonal is áthalad rajta, valamint a közelben – Szántódról – indul a tihanyi komp.

Zamárdi vonzereje, a gazdag kulturális érték mellett elsősorban a kellemes klíma, az igen hosszú, kb. 3.5km-es egybefüggő, gyönyörű panorámájú füves-kiépített szabadstrand, a lassan mélyülő, gyermekes családoknak is ideális partszakasz. Siófokkal ellentétben Zamárdi főként a nyugalmas, csendes kikapcsolódást kedvelő nyaralóknak ideálisabb, de ha mégis bele akarnánk vetni magunkat az éjszakai életbe, a Balaton fővárosa közelsége miatt könnyen megközelíthető. Fellátogathatunk a „falu”-ba, ahol számos kulturális látnivaló van – ezeket külön is bemutatjuk ezen írás alatt-, megtekintheti a szőlőskerteket, kóstolhatja finom borait, vagy éppen túrázhat a sárga, zöld és piros jelzésű 8-10-18 km hosszúságú túraútvonalakon, gyalogosan, vagy akár kerékpárral.

A strandhasználat, és parkolás Zamárdi teljes területén ingyenes. Ingyenes orvosi ügyelet és vizi-mentő szolgálat ügyel a fürdőzőkre, aki pedig aktívan szeretné tölteni az üdülését, megteheti a számos sportolási lehetőségek közül, mint például szörfölés, vizibicikli, kajak, horgászat, tenisz, futball, gokart, minigolf, bérelhet biciklit, vagy ellátogathat például a kalandpark-ba!

Szabadidős lehetőségek:

  • Folklór programok, lovaglás
  • Borkóstoló
  • Kerékpárkölcsönző
  • Gokartpálya
  • Surf kölcsönzés, oktatás
  • Minigolf
  • Tenisz
  • Strandröplada
  • Vizibicikli, és kajak-kölcsönző

Zamárdi történelme:

Évezredek óta lakott hely, főként római, avar emlékekben gazdag.
A település neve először 1828-ban szerepelt hivatalosan, bár először 1082-ben említették akkor még mint Scamard! Sajnos a török uralom idején ezek a falvak is megsemmisültek, az újbóli betelepítést a tihanyi apát kezdte 1735-ben.
A község temploma 1770-ben épült. 1861-ben megépült a vasút, majd az első fürdővendégek 1890 környékén fedezték fel Zamárdit.

Éghajlat:

Átmenet a kontinentális és az óceáni éghajlat között. Kellemes és kiegyensúlyozott, bár a hirtelen kitőrő viharokra figyelni kell. A napsütéses órák száma több mint 2000 óra, így gyakorlatilag egész nyáron nagy valószínűséggel szép időre számíthatunk! A levegő páratartalma 67% körül mozog, az uralkodó szélirány északnyugati.

Fedezze fel ön is a jellegzetes táj varázsát!

A teljesség igénye nélkül Zamárdi főbb látnivalóinak bemutatását tekintheti meg az alábbi oldalakon, hiszen a város nem csupán a Balaton parti fürdőzés miatt ajánlott, sok látnivaló, érdekesség, és rendezvények is várják az ide ellátogató érdeklődőt. Túristautak által is könnyedén bebarangolható a környék: